AQUAMAN ΚΡΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε: 13 Δεκεμβρίου 2018, Συντάκτης: Christoforos Kassavetis

AquamanPoster

Είναι δύσκολο να περιγράφεις πόσο τρελό είναι το Aquaman. Πρόκειται για μια ταινία με υποβρύχιες μάχες στους ωκεανούς, όπου οι Fish People ιππεύουν τους γιγαντιαίους καρχαρίες, τους ιππόκαμπους και ακόμη και τα πιο περίεργα πλάσματα. Υπάρχουν ζωντανοί δεινόσαυροι στο Aquaman και είναι ίσως το 15o πιο τρελό πράγμα στην ταινία. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα για να αφιερώσουν ακόμη και ένα δευτερόλεπτο του διαλόγου στο γεγονός ότι αποδεικνύεται ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίζονται τελικά...

Δεν είναι ότι η πλοκή δεν έχει νόημα, ή ότι είναι δύσκολο να ακολουθηθεί άλλα ότι το Aquaman είναι δημιουργικά ασταθές - η παραφροσύνη στην ταινία είναι μια επιλογή που έγινε, ξανά και ξανά, σε κάθε πτυχή της δημιουργίας της ταινίας. Η θωράκιση της Ατλαντικής μάχης μοιάζει με κάτι που θα έφερναν οι εισβολείς μάρτυρες στην επιστημονική φαντασία του μεσαίωνα, ενώ ο Arthur Curry του Jason Momoa και ο βασιλιάς Orm του Πάτρικ Γουίλσον έχουν μάχη μέχρι θανάτου σε ένα υποβρύχιο στάδιο που φαίνεται να χωράει εκατομμύρια ανθρώπους. Με τον Aquaman, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουάν έχει δηλώσει το DCEU τον τόπο όπου οι ταινίες κόμικς μπορούν να είναι ταινίες κόμικς. Συνολικά, αυτό κάνει την ταινία καλύτερη, αν και έχει και πολλά προβλήματα.

Ο Aquaman ακολουθεί τον Arthur Curry, στο ταξίδι του για να διεκδικήσει το θρόνο του και να σώσει την Ατλαντίδα και ίσως ολόκληρο τον κόσμο ενώ είναι σε αυτό. Το Aquaman εισήχθη για πρώτη φορά στην DCEU το περασμένο έτος και αυτή είναι η ίδια εκδοχή του χαρακτήρα που αποκτήσαμε στη συνέχεια: τραχύς, σαρκαστικός, σκληρός, αυτοκαταστροφικός και ανυπόφορος. Για κάποιους, ο χαρακτήρας του Momoa ήταν το καλύτερο μέρος της Δικαιοσύνης, και είναι εξίσου καλός εδώ. Αρχικά, όταν ο Aquaman σώζει το πλήρωμα ενός υποβρυχίου κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία εισάγεται ένας από τους κακοποιούς, ο Black Manta.

Παρόλο που συναντήσαμε ήδη τον Aquaman στο Justice League, αυτό είναι σίγουρα μια ιστορία καταγωγής. Ξεκινάει από την αρχή: με τον κάτοχο του φάρου Tom Curry (Temuera Morrison), που βρήκε την Βασίλισσα Ατλάννα της Nicole Kidman να πλένεται στα βράχια κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ερωτεύονται, κάνουν τον Άρθουρ και χωρίζονται πολύ σύντομα. Ο Aquaman δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα εκτός από την τεράστια, περίπλοκη δράση του. Η Kidman είναι καλή ως Βασίλισσα Ατλάννα, αλλά είναι στην ταινία πολύ μικρή διάρκεια. Ομοίως, με τον Morrison ως τον μπαμπά του Αρθούρου ειδικά κατά τη διάρκεια χαριτωμένων σκηνών όπως αυτόν και του Arthur που τσακίζουν μπύρες μαζί με το πρωινό. Ως εκπαιδευτής του Άρθουρ ο Vulko του Willem Dafoe διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική αφήγηση, αλλά δεν έχει πολλά να κάνει στην πραγματική πλοκή της ταινίας. Και η Heard είναι εκπληκτικά επίπεδη ως Mera - κοιτάζει το κομμάτι και αυτή η κόκκινη περούκα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο άσχημη από τη στιγμή που συνηθίζεται

Ο Πάτρικ Γουίλσον στο ρόλο του βασιλιά Ορμ, μαζί με το Momoa κάνουν το σενάριο του Aquaman να είναι πραγματικά καλό. Η σκηνή: ένας άνθρωπος με καβούρια CGI ζητάει από τον βασιλιά Όρμο να περιμένει τον "βασιλιά" και ο Ουίλσον πρέπει να απαντήσει: "Δεν είναι βασιλιάς, καλέστε με" "Master Ocean". Είναι τόσο ανόητο, αλλά ο ηθοποιός Conjuring and Watchmen παραδίδει κάθε γραμμή με ένταση φωλιάσματος που ταιριάζει μόνο με όλη την υποβρύχια λάβα που υπάρχει με κάποιο τρόπο σε αυτή την ταινία. Λάβετε υπόψη σας, αυτό είναι το είδος της ταινίας όπου τα κύματα συντριβούν δραματικά και οι orcas τείνουν να πηδούν με χάρη από το νερό, με δυνατή ηχητική βαθμολογία crescendoing, όποτε οι χαρακτήρες λένε κάτι σημαντικό. Μην το σκεφτείτε πολύ σκληρά γι 'αυτό. Απλά απολαύστε το θέαμα.

Εκτός από την υποβρύχια πολιτική, το οικογενειακό δράμα και τις μαζικές μάχες, υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν στο Aquaman. Ο Yahya Abdul-Mateen II έχει μια φευγαλέα αλλά αποτελεσματική στροφή ως κακοποιός Black Manta ο οποίος καταστρέφει το ήμισυ της Σικελίας προσπαθώντας να φτάσει στον Άρθουρ. Ο Arthur και η Mera πηγαίνουν επίσης σε αυτή την μεγάλη αναζήτηση στο μέσο της ταινίας με κυνήγι κάτω από ένα αρχαίο τρίγωνο που έχει κάποιες απροσδιόριστες μαγικές δυνάμεις ύδατος που υποτίθεται ότι θα τους βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Είναι εδώ οι μεγαλύτερες καταστροφές της ταινίας, όπως όταν ένα τεχνούργημα που υποτίθεται ότι χρονολογείται από την εποχή που η έρημος της Σαχάρας ήταν ακόμα ωκεανός - δηλαδή 7 εκατομμύρια χρόνια, ελάχιστα - τα οδηγεί κατευθείαν σε κάποιο άγαλμα στην Ιταλία που είναι το πολύ 2.000 ετών

Και έπειτα υπάρχουν τα ακουστικά συνθήματα του Aquaman. Ο Wan αρέσει να κάνει τις μεταβάσεις των σκηνών με τα τραγούδια και ενώ μερικές από αυτές είναι αστείες, άλλες είναι μπερδεμένες. Αυτό ισχύει διπλά όταν διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα και η ταινία μετακινείται από σκηνή σε σκηνή, δημιουργεί ανατίναξη στα αυτιά σας με διαφορετικά τυχαία τραγούδια, αλλάζοντας τους τόνους πολύ γρήγορα. Δεν είναι η μόνη περίεργη επιλογή κατεύθυνσης. Υπάρχει επίσης αυτό το απίστευτα περίεργο πράγμα, όπου τέσσερις ή πέντε διαφορετικές σκηνές σε ολόκληρη την ταινία διακόπτονται από το πουθενά από τεράστιες εκρήξεις, η δράση κυριολεκτικά φυσάει πιο ήσυχες σκηνές διαλόγου ή έκθεσης, σαν να φωνάζει «κανείς δεν δίνει δεκάρα πώς πριν από πολύ καιρό ιδρύθηκε η Ατλαντίδα, πάμε πίσω στους καρχαρίες και τα λέιζερ και τις μάχες τώρα!!!!"

Αυτές οι κραυγές είναι δικαιολογημένες αυτή η ταινία ξέρει τι είναι. Και πρέπει να δώσετε πίστωση όπου οφείλεται καθώς το υποβρύχιο σύμπαν του Aquaman είναι απίστευτα οπτικά δημιουργικό. Η αισθητική του ωκεανού διαπερνά κάθε πτυχή της Ατλαντικής κουλτούρας, από το φόρεμα μέδουσας της Mera μέχρι τα πολεμικά πλοία που έχουν σχήμα με καλαμάρια, χέλια, φάλαινες και πολλά άλλα. Οι υποβρύχιες μάχες όπως η μονομαχία μεταξύ Άρθουρ και Ορμ τοιχογραφούνται με τρόπο που δεν θα είχε νόημα στη γη, εκμεταλλευόμενοι πλήρως το ασυνήθιστο σκηνικό, τις υπεράνθρωπες ικανότητες των χαρακτήρων και τα τρελά όπλα όπως τα μαγικά τρίαινα και τα υπέρ-ισχυρά λέιζερ πλάσματος. Σε ένα σημείο, παίρνουμε ένα σύντομο φλας από ένα χταπόδι σε ένα γιγαντιαίο σετ και μόλις έχετε χρόνο για να επεξεργαστείτε ποια είναι η κόλαση που βλέπετε, η ταινία εχει πάει και στο επόμενο πράγμα. Αν δεν υπάρχει τίποτα άλλο, τέτοια πράγματα θα σας κάνουν να είστε ανυπόμονοι να παρακολουθήσετε ξανά αυτήν την εντελώς παράλογη ταινία.

Ο Τζέιμς Γουάν δήλωσε ότι ήθελε να κάνει μια «ταινία φαντασίας περιπέτειας δράσης» παρά μια σούπερ ήρωα ταινία και κάτι πιο ελαφρύ από τις προηγούμενες ταινίες DCEU όπως το Batman v. Superman, Man of Steel και Justice League. Σε αυτό, πέτυχε εντελώς. Μεγάλο μέρος του Aquaman περισσότερο από ό,τι η μέση ταινία σούπερ ηρώων έχει ληφθεί κατευθείαν από τις σελίδες των κωμικών βιβλίων, για καλύτερα ή χειρότερα. Αλλά το Aquaman δεν είναι απλώς μια δέσμη ανακατασκευασμένων στοιχείων κόμικς που ρίχνονται μαζί. Είναι μια ταινία με τη πάνω από την κορυφή, με τη γλώσσα στο μάγουλο, ασυνεπής, μαζική, ασεβής, με CGI αισθητική. Και με κάποιο τρόπο, λειτουργεί αρκετά καλά ώστε να φωνάζετε τον Άρθουρ βασιλιά σας όταν η ταινία φτάσει στο τέλος!

Like it!

Share it!