MARVEL'S SPIDER-MAN ΚΡΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε: 15 Σεπτεμβρίου 2018, Συντάκτης: Christoforos Kassavetis

marvels-spider-man1

Tο Spider-Man της Marvel, είναι ένα συναρπαστικό, αν και οικείο βιντεοπαιχνίδι που βρίσκει την επιτυχία του να φτάσει στην καρδιά του ήρωα του.

Ο Spider-Man είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που θα σας αφήσουν να νιώσετε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο στις άκρες των δακτύλων σας.

Ως Spider-Man, ένας χαρακτήρας που ορίζεται από την κίνηση όσο και οτιδήποτε άλλο, η Insomniac βρήκε το ίδιο είδος συγκίνησης σε αυτή την πρώτη αποκλειστική έξοδο του PS4. Πιάνοντας τη σωστή σκανδάλη για να πετάξετε έναν ιστό, σκουπίζετε ανάμεσα στα αστικά φαράγγια μιας ανοιχτής Νέας Υόρκης σαν ένα εκκρεμές, φουσκώνετε στα χείλη για μια ώθηση ή απλά παίρνοντας ανάπαυλα, κοιτάζοντας την πόλη σε εκείνη την περίφημη πόζα.

Εσείς χαλαρώστε με γοργούς ρυθμούς στις γωνίες, ή πυροβολείτε έναν ιστό μπροστά για μια έντονη αλλαγή στην κατεύθυνση ή απλά για να μαζέψετε δυναμική. Καθώς ανεβαίνετε πάνω από τους ουρανοξύστες, κάντε κλικ στο αριστερό μοχλό και οι καταδύσεις του Spider-Man κατευθύνονται πρώτα προς το έδαφος με ζοφερή ταχύτητα -whoosh- πριν από την εκτόξευση ενός άλλου ιστού για να εκτοξευθούν προς τα εμπρός. Η ταλάντευση στο Spider-Man είναι εντυπωσιακή.

Μια χνουδωτή ταλάντευση από τη δική σας πλευρά και ο Spidey προσαρμόζεται με χαρά στο σπριντ κατά μήκος της πλευράς ενός κτιρίου ή πιρουετών στο πάρκο του τελευταίου ορόφου για να σας κρατήσει σε κίνηση. Είναι εκπληκτική εκπλήρωση επιθυμίας. Από το Batman της Rocksteady είχαμε να δούμε έναν developer παιχνιδιών τόσο πειστικά κατέλαβε την ουσία ενός υπέρ-ήρωα. Και δεν είναι τυχαίο.

Είναι καλό ότι η Insomniac έχει τρυπήσει τον χαρακτήρα του με τέτοιο τρόπο, όπως το παιχνίδι που κατοικεί ο Spider-Man, συλλέγοντας στοιχεία από άλλα παιχνίδια πριν τα ντύσει με κόκκινο και μπλε spandex.

Το πιο προφανές είναι ότι η σειρά Batman, με την μάχη του Spider-Man, απαιτεί πρακτικά σύγκριση με την κομψή αλλά βίαιη μαχη του Arkham Asylum. Το Spidey μπορεί να εξαφανιστεί στα δοκάρια, ανεβάζοντας αγνοούμενους με το χορτάρι του ή να τους αποσπάσει με μια ευρεία γκάμα συσκευών. Τα κοστούμια έρχονται με την τελευταία τεχνολογία Stark. Είστε σε θέση να σαρώσετε για να κατασκοπεύετε τους εχθρούς μέσα από τους τοίχους αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να κάνετε την κίνησή σας. 

Το παιχνίδι δεν είναι τόσο βαρύ ή ακριβές όσο το Arkham, αλλά ταιριάζει με την ταχύτητα του Spider-Man, καθώς σκουπίζετε τους εχθρούς,κάνοντας ακροβατικό combo ή κολλώντας τους στους τοίχους με βόλεϊ web shooter. Γίνονται ξέφρενες μάχες, και η κίνηση είναι απόλυτα ικανοποιητική.

Μια σειρά από τροποποιητικές του web shooter και αναβαθμίσεις μάχης αναμιγνύουν τα πράγματα. Αλλά όχι με το ρυθμό ή τη συχνότητα που θα θέλατε. Η πιο διασκεδαστική ποικιλία έρχεται με τις εξουσίες κοστουμιών που μπορείτε να ξεκλειδώσετε μαζί με διάφορα ρούχα που μπορεί να πιέσει ο Peter Parker. Ένας punk-rock Spider-Man μπορεί να αναισθητοποιήσει τους εχθρούς με μια εκρηκτική δύναμη από μια κόκκινη και μπλε κιθάρα.

Ομοίως, η ποικιλία του εχθρού δεν διαφέρει όσο μπορεί, ειδικά όταν αρχίζετε να παίρνετε διαφορετικές παρατάξεις. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι παίρνετε την ίδια σειρά από βασικούς όπλο-χειρισμούς με διαφορετικές στολές επάνω. Η φιλονικία παραμένει διασκεδαστική σε όλους, και υπάρχουν μερικά καταπληκτικά σύνολα και μάχες αφεντικών, αλλά η βασική μάχη χάνει τη λάμψη της μετά από λίγο καιρό.

Η Νέα Υόρκη της Insomniac είναι μια λαμπρή, φανταστική δημιουργία! Η Insomniac δίνει μια τεράστια ποικιλία από περισπασμούς σε όλη τη Νέα Υόρκη, όπου μπορείτε να κάνετε εμπόριο για διαφορετικούς τύπους «μάρκων» που μπορούν να εξαργυρωθούν για αναβαθμίσεις στο μάλλον περίπλοκο σύστημα αναβάθμισης του Spider-Man. Υπάρχουν πολύ λίγα που δεν θα έχετε ξαναδεί. Μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε ράδιο-πίνακες για να αποκαλύψετε τμήματα του χάρτη και τις δραστηριότητες εκεί.

Θα συλλέξετε στρατηγικά τοποθετημένα συλλεκτικά αντικείμενα. Ακόμα και να σκοτώσετε τα περιστέρια σαν να είναι GTA. Οι πλευρικές αποστολές συνεχίζονται και, καθώς προχωράτε, θα βρείτε έναν χάρτη που τρίζει με τόσες πολλές εικόνες που θα έκανε τη Ubisoft να κοκκινίζει.

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεται ανέπαφο κατά περιόδους, η Insomniac δίνει πολλές από αυτές τις δοκιμασμένες ιδέες στο δικό τους Spider-Man spin. Τα συλλεκτικά αντικείμενα που πρέπει να βρείτε είναι τα παλιά εγκατεστημένα σακίδια του Peter Parker, τα οποία είναι κολλημένα σε στέγες ή σκαρφαλωμένα σε κάποια δύσκολη θέση, και το καθένα περιέχει ένα αντικείμενο από το παρελθόν του Spider-Man. Και για να τιμήσει την παλιά σταδιοδρομία του Parker ως φωτορεπόρτερ, μπορείτε να σπάσετε τα ορόσημα γύρω από τη Νέα Υόρκη από τον πραγματικό κόσμο και το σύμπαν Marvel.

Η αναμφισβήτητη έλξη της τελευταίας απόσπασης της προσοχής είναι μια απόδειξη για την επίπονη προσέγγιση της Insomniac για το Μεγάλο Μήλο. Ως κομμάτι της παγκόσμιας οικοδόμησης είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, ανεξάρτητα αν ανεβαίνετε πάνω από τις στέγες του ή περπατήσετε στο πεζοδρόμιο κάτω.

Θα αφιερώσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στο Spider-Man πάνω από το επίπεδο του δρόμου, οπότε το εντυπωσιακό πόσο δυναμικό και λεπτομερές είναι όταν χτυπήσετε το έδαφος. Και θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα είστε στο πάτωμα ενός ψηλού κτιρίου, τόσο με το Empire State Building όσο και με το Πύργο των Avengers που εκτείνεται πάνω από τον ορίζοντα. Είναι μια ομορφιά! 

Το παιχνίδι στρέφει συχνά την προσοχή του στον Peter Parker και τη σχέση του με άλλους χαρακτήρες όπως η Mary-Jane Watson. Αυτό είναι το σκηνικό της δράσης, αλλά είναι στην πίστωση του παιχνιδιού ότι συμβαίνουν πολλά περισσότερα εδώ, με την Insomniac να παίρνει κάποιες αρκετά τολμηρές αποφάσεις για να σας κρατήσει δεσμευμένους στην ιστορία του παιχνιδιού. Η μακρόχρονη φλόγα του Peter με Mary-Jane Watson που ειναι τώρα ερευνητική δημοσιογράφος, είναι μια ισχυρή παρουσία καθώς οι δύο δουλεύουν μαζί ενώ παλεύουν για την πρόσφατη διάλυση τους.

Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που έχει η Insomniac στην κυρίαρχη ιστορία, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ανάγκη να εξηγήσει την προέλευση ή την ιστορία, υπάρχουν ακόμη και τμήματα stealth όπου παίζετε ως MJ. Μπορείτε να σέρνεται μέσα από τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, αναζητώντας μια ιστορία ή βοηθώντας τον Spider-Man, αποσπούν τους φρουρούς και αποφεύγοντας το πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα απλά τμήματα stealth δεν είναι το παιχνίδι στο καλύτερο του, αλλά ούτε αισθάνονται εκτός τόπου, προσθέτοντας κάποια υφή στην ιστορία. Υπάρχουν μερικές ωραίες ιστορίες με μια εκπληκτικά συναισθηματική αποπληρωμή που θα πρέπει να κρατήσει ευχαριστημένους τους φίλους των κόμικ. Ο θαυμασμό τους ήταν με την ανάπτυξη της ιστορίας και δείχνει, ότι η  ιδέα με ένα σύμπαν παιχνιδιού Marvel μπορεί να μην είναι τόσο κακή ιδέα...

Η συνολική ποιότητα του παιχνιδιού είναι εξαιρετική. Η αφοσίωσή της Insomniac και η κατανόησή της για τον κορυφαίο χαρακτήρα κάνουν μια συναρπαστική και ικανοποιητική ψυχαγωγία videogame κόμικ για τον έναν και μοναδικό SpiderMan!